Екскурзя от София до Копривщица

Копривщица е един от най-вайните културни паметници в България

Резервирай

Еднодневна екскурзия до  Копривщица

Гр. Копривщица е разположен в планината Същинска Средна гора. Намира се на 110 км от София, 24 км от Пирдоп, 22 км от Стрелча и 90 км от Пловдив. През 1952 г. е обявен за единствения град музей в страната, а от 1971 г. е архитектурен и исторически резерват, разполагащ с 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. През 1978 г. е признат за национален архитектурен резерват с международно значение и за селище на международен туризъм.

Копривщица

Разположен на 1030 м надморска височина, градът е изразено континентален планински климат. Зимата е студена, но слънчева (- 4.0 градуса температура през най-студения месец януари), с дебела снежна, а лятото е прохладно и свежо (16.7 градуса температура в най-топлият месец от август), поради високата надморска височина обикновено лятото Местни север курс , идва на река Тополница на високите склонове на Стара планина.

Поради благоприятните природни условия, в близост до стария постоянно със семейството си стада – т. нар. „Каунти.“ Те започнаха на ново селище. С увеличаване на броя на хората в къщи Каунти нараства и формира малък вътрешен общности. Почти всеки от роднините получи псевдоним – Тиханек, Козлек, Дуплек, Ломек за специфични функции, дейности и събития, свързани с него. От там дойде имената на новосъздадените махали, някои фамилни имена остана до днес.

 

Друга легенда разказва за млада жена, който живее в Копривщица днес, тъй като площта и се стори подходяща за отглеждане на добитък. Малко след пристигането си, тя отиде в Одрин (днес Турция), които ги поискат указ на султана, който става владетел на с. Копривщица получи голяма привилегия. В тази първа декрет, султанът нарича Копривщица Avratalan – женски поляна „, название, което след това често се използват от турците.

Резервирайте сега с няколко кликвания до Копривщица

Имате ли нужда от еднодневен екскурзия от София? Резервирайте „Day Trip“, за да се насладите на висококачествено обслужване. Процесът на резервация е лесен, резервирайте сега в няколко секунди. Посетете най-популярните манастири, древните градове, местата за отдих и културните паметници, предлагани в еднодневни екскурзии от София.


  • 100% обща цена
  • помощ при багаж
  • от врата до врата
  • безплатен бебешки стол
  • включени пътни такси и такси за паркиране
  • таблет с име или лого
  • професионални шофьори
  • възможна промяна до 12 часа
  • безплатно анулиране на поръчката
  • включен ДДС