София – Бачковския манастир

 

Вторият по големина български манастир, Бачковската обител, се намира в долината на Чепеларската река (също така известна като река Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Манастирът е заобиколен от хълмовете на планината, който заедно с неговия размер и античност го правят един от най-посещаваните в България.
Манастирът е основан през 1083. от Византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий.

 

Бачковски манастир

Бачковски манастир

За съжаление само двуетажна костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс се е запазила от самото основаване до наши дни. Костницата е уникален исторически обект, който е на стойност на посещение с древните си стенописи, които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от 11-12-ти век.

Въпреки че Бачковския манастир оцелява първоначалното нашествие на турските войски, а по-късно последва съдбата на повечето други православни манастири по нашите земи и е ограбен и унищожен. Тя е възстановена в края на 15-ия век, преустроени в трапезарията е 1601 грама. И се съхранява на Пресвета Богородица е завършена през 1604 грама. Стенописите на трапезарията, рисувани от неизвестен ръка за 1605 грама. Са забележителни със своята художествена стойност. Църквата, от своя страна, също изобилства от красиви картини, но това, което най-вече привлича посетителите е Bogodoritsa икона, която се смята за чудотворна. Дългата поредица от богомолци, дошли тук, за да се молим на чудотворната икона на Дева Мария, ти обикновено са далеч пред църквата.

Турове в България Опел Зафира Мерцедес Е класа Мини бус Опел Мини бус Мерцедес
1-3 /pax/ 1-3/pax 4-6/pax/ 6-8/pax/
София –  Бачковски  манастир 126 € 149 € 168 € 199 €

 

• Без скрити такси
• Платени пътни такси и паркинг
• превозни средства и пътници застраховане
• Безплатно дете / бебе места
• ДДС – включен
• 24 посрещане / изпраящане
• Всички цени са в ЕВРО