София Забележителности

София Забележителности

 

Sofia

Sofia

Нашият тур започва с Катедралата Свети Александър Невски. Построена в Нео-Византийски стил , тя служи за катедрална църква на Българския Патриарх и е една от най-големите Ортодоксални църкви в света.Националната Галерия за чуждестранно изкуство се намира на площад Свети Александър Невски. Веднага след това е Народното Събрание и Българската Академия на науките. Срещу Народното Събрание се издига паметника на Цар Освободител.
Продължавайки по жълтите павета можете да видите Руската църква, официално позната, като църквата на Св.Никола – Чудотворец.Националната Художествена Галерия съхранява над 50 000 екземпляра от българското изкуство.
Турът продължава по площад “ Независимост”, името е дадено в чест на Българската независимост, през 1908 година, там се намират сградите на Президентството, представителните правителствени органи, Министерски Съвет – изпълнителната власт и административните офиси на Народното Събрание. Археологическият Музей е един от най-старите музей в България. Там се помещават над 55 000 документа и както и защеметяващите 1 300 000 монети. Можете цял ден да разглеждате и да се удивлявате на античните артефакти, коити рефлектират от вихрената история на страната.
Ротондата Св. Георги скрита в двора зад хотел Шератон. Построена е от Римляните през 4-ти век, но се е променила много оттогава, съвсем правилно е известна с фреските, които се намират в централния купол и датират от 12-ти 14-ти век. Това е един силен ансамбъл с могъщ Христос гледащ надолу последователните кръгове на старите хора , последователите и светите хора. Изрисувани са по време на Отоманския период ( когато сградата е била използвана за джамия). Входът е свободен, но даренията се оценяват.
Църквата Св. Параскева “Св. Петка” е издигната вероятно в края на 14-ти началото на 15-ти век.
Църквата Св.Неделя е източна Ортодоскална църква в София. Построена е вероятно през 10-ти век, с каменен фондамент. Това е най-древната светиня на града, построена в най-високата част на града и прочула го надалеч из Римската империя.
Булевард Витоша е една от най-важните търговски артерии в София. Продължавайки по булевард Витоша може да видите Националния Дворец на Културата, където се провеждат различни икономически, политически и културни форуми.
Музеят “Земята и хората” съхранява уникална минероложка колекция от над 20 000 екземпляра събрана от целия свят. Музеят е създаден благодарение на дарения, над 70% от експонатите са дарени от различни компании и частни лица.
Сити Център е нов шопинг център с ресторанти, кина, кафенета и др.
Езерото “Ариана” и Борисовата градина са любимо място за отдих на жителите на град София.
Националната Библиотека Св.Св. Кирил и Методий се е превърнала в национален културен институт от национално значение съобразно закона за опазване и развитието на културата.