София – Рилски манастир

 

Еднодневна екскурзия София – Рилски манастир

МАТО ООД предлага еднодневни екскурзии до Рилски манастир с комфортни автомобили от различни класове: такси, ВИП, микробус и др. Ние поемаме ангажимент не само за посещенията на манастири и градове, но също така се грижим за спокойствието и комфорта на нашите клиенти.

Екскурзия София – Рилски манастир

Цената за еднодневната екскурзия от София до Рилския манастир включва пътуване с автомобил по ваш избор което отнема около 90 минути във всяка посока,посещение на Рилския манастир с престои до 2 часа,също така предлагаме кратък отдих за обяд по желание който се извършва в приятно заведение на самата река в уютна атмосфера.

* таксата за посещение на музея в Рилски манастир не е включена в цената – 8 лв

Турове в България Опел Зафира Мерцедес 

Е класа

Мини бус

Опел

Мини бус

Мерцедес

1-3 /pax/ 1-3/pax 4-6/pax/ 6-8/pax/
София – Рилски манастир 98 € 119 € 129 € 149 €

• Без скрити такси
• Платени пътни такси и паркинг
• застраховка превозни средства и пътници
• Безплатно детско столче
• ДДС – включен
• Всички цени са в ЕВРО
Рилски манастир

Рилски манастир

Рилският манастир се намира на около 124 км от София.Рилски манастир манастир е разположен в Югозападна България, община Рила. Той е основан през 10 век от Св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река.

Рилският манастир се намира на 1147 метра над морското равнище, уханни борови гори на Рила планина. Рилският манастир е основан през 30-X в години. на мястото на стария отшелник в планината Рила. По време на своето съществуване манастирът е възстановен няколко пъти, унищожен и наново. Рилски манастир, придобити сегашния си вид в средата на миналия век. Това е най-големият и най-уважаваните български манастир. Рилският манастир е един от най-важните паметници на културата в България, символ на България, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Рилският манастир е създаден през 30-години на Хв. на мястото на старата постница в планина Рила. През времето на своето съществуване манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван. Рилската обител е придобила сегашния си облик към средата на миналото столетие. Тя е най-голямата и най-почитаната българска обител.

Счита се, че създателят на Рилската обител е първия български монах-отшелник Йоан Рилски (876-946г.), избрал пътя на пустинножителството като способ за духовно усъвършенстване и начин на протест срещу потъпкването на високите нравствени норми на истинското християнство. Роден през 70-те години на IXв., свидетел на упадъка на Първото българско царство по времето на цар Петър, той става една от най-значимите фигури на Средновековието, оказва влияние върху целия източноправославен свят и е почитан като светец под името Йоан Рилски. През Византийското робство основаното от него монашеско братство превръща манастира в опора на българското народностно съзнание, а след създаването на Второто българско царство мощите му са пренесени в тогавашната столица Велико Търново като най-важна светиня за българския народ.

Манастирът притежава също така своя библиотека, която е изключително богата на книжовен материал, събиран през вековете. Там се съхраняват ценни български писмени паметници – около 250 ръкописни книги от 11 – 19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски графични щампи и др. Музеят, разположен на територията на манастира, също притежава богата експозиция – историческа сбирка с 35000 експоната, богати колекции от икони, произведения на приложното изкуство, дърворезби, култови и етнографски предмети. Музеят притежава едно уникално произведение на изкуството на име Кръста на Рафаил. Направен е от цяло парче дърво (81 х 43 см.) и е кръстен на своя съзадаел. Монахът е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи за да извая в кръста 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки. Работата трае не по-малко от 12 години и е завършена през 1802 г. – тогава автора губи и зрението си.