Вулканичната пепел може да достигне Гърция днес

Днес вулканичната пепел от Исландия може да достигне Гърция, съобщи гръцката телевизия „Антена“. От националната метеорологична служба прогнозират, че днес и утре в Северозападна и Централна Европа, Италия и Балканите, включително Гърция, ще духат северозападни ветрове, които биха могли да пренесат вулканичната пепел. От 22 април ветровете в централната част на Средиземно море и на Балканите ще сменят посоката си на запад-югозапад и дори и пепелта да е достигнала Гърция, отново ще бъде изтласкана от района.

Авиокомпаниите „Олимпик еър“ и „Еджиън“ оповестиха и за днес отмяна на полети от и към гръцки летища. „Олимпик еър“ ще изпълни извънреден полет от Лондон към Атина в 18 часа. Авиодиспечерите пък в знак на добра воля заради сериозните проблеми във въздушния трафик на Европа решиха да отменят планираната за 22 и 23 април стачка.

Междувременно изригванията от вулкана в Исландия са станали по-интензивни и към територията на Великобритания се носи нов облак вулканична пепел, съобщи Франс прес, като се позова на британската Национална служба за контрол на въздушния трафик. „Последните данни от метеорологичните служби показват, че обстановката в някои райони на страната се влошава“, съобщили от Националната служба.

Обстановката ще се променя непрекъснато, подчертал пред АФП представител на службата за контрол на въздушния трафик. На този проблем е била посветена извънредна среща на кризисния комитет, свикана от премиера Гордън Браун. Великобритания бе първата европейска страна, която затвори въздушното си пространство още миналия четвъртък.